Mladi njemački pilot sletio na Crveni trg u Moskvi – 1987.

Autor: dnevno

Kad je ušao na teritorij SSSR-a uzbunila se sovjetska protuzračna obrana. Tri divizije naoružane raketama zemlja-zrak pratile su Mathiasa, no nisu dobile dopuštenje za rušenje.

Dana 28. svibnja 1987. godine dogodio se jedan od legendarnijih incidenata tijekom Hladnog rata. Mladi njemački pilot, 18-godišnji Mathias Rust, sletio je s Cessnom 172 u blizinu Crvenog trga u Moskvi, samog središta sovjetskog imperija. Mathias Rust, inače iz Zapadne Njemačke, započeo je sa svojim podvigom još dva tjedna ranije kad je poletio iz okolice Hamburga prema Islandu. Od tamo je krenuo u Norvešku, a zatim u Finsku, gdje se napunio gorivom u Helsinkiju. Napustivši Helsinki rekao je kontroli leta da ide prema Stockholmu, no umjesto toga zaputio se prema Moskvi.

Kad je ušao na teritorij SSSR-a uzbunila se sovjetska protuzračna obrana. Tri divizije naoružane raketama zemlja-zrak pratile su Mathiasa, no nisu dobile dopuštenje za rušenje. Sovjeti su poslali dva lovca presretača. Sovjetski je pilot tražio dopuštenje da ga sruši, no nije ga dobio. Mathias je uspio doletjeti do Moskve. Isprva je želio sletjeti u Kremlj, ali je zaključio da bi ga tamo, usred kremaljskih zidina, KGB mogao potajno uhititi i prikriti cijeli događaj. Zato se odlučio sletjeti na javno mjesto, glavni moskovski trg. Međutim, kako je Crveni trg bio pun pješaka, morao je sletjeti na obližnji most kraj katedrale sv. Vasilija.

Dočekali su ga znatiželjni prolaznici. Ubrzo je uhićen. Osuđen je na četiri godine zatvora s prisilnim radom, no pušten je već sljedeće godina, pa se vratio u Zapadnu Njemačku. Njegov je pothvat imao dalekosežne povijesne posljedice. Narušen je ugled sovjetske protuzračne obrane i cijele armije u toj mjeri da je predsjednik Gorbačov otpustio ministra obrane Sergeja Sokolova (maršala Sovjetskog Saveza), kao i vrhovnog zapovjednika sovjetske protuzračne obrane Aleksandra Koldunova (glavnog maršala zrakoplovstva). To je Gorbačovu dobro došlo kao izlika da se riješi zapovjednika koji su se protivili njegovim reformama. Pad ugleda vojske kod stanovništva cijelog SSSR-u olakšao je rušenje komunizma i završavanje Hladnog rata.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.