Misa pape sv. Ivana Pavla II. na zagrebačkom hipodromu – najposjećenija u hrvatskoj povijesti – 1994.

Autor: dnevno

Procjenjuje se da se na hipodromu okupilo čak oko 1.000.000 ljudi. Papa sv. Ivan Pavao II. održao je propovijed na hrvatskom jeziku.

Papa Ivan Pavao II. na zagrebačkom hipodromu održao je misu prilikom svog prvog posjeta Republici Hrvatskoj 11. rujna 1994. godine. Radilo se o svečanosti golemih razmjera, na koju su pohrlili ljudi iz svih krajeva Hrvatske. Procjenjuje se da je to bila misa s najvećim brojem prisutnih vjernika u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti, jer se na hipodromu okupilo oko 1.000.000 ljudi.

Osim spomenutih milijun vjernika, na bogoslužju je bilo i 50 biskupa te 1.500 svećenika. Papa Ivan Pavao II. održao je propovijed na hrvatskom jeziku u kojoj je poručio vjernicima “da imaju hrabrosti oprostiti i prihvatiti bližnjega, osloboditi srce od mržnje i osvete“. Hrvatskom narodu poručio je, da ostane vjeran kršćanskim korijenima.. Republiku Hrvatsku napustio je zrakoplovom u kasnijim satima tog istog dana. Naknadno je još dva puta bio u Republici Hrvatskoj, i to 1998. i 2003. godine.

Podsjetimo, papa-svetac u Hrvatsku je pristigao prethodnog dana, u svoj prvi posjet. U zračnoj luci Pleso dočekali su ga je tadašnji predsjednik Tuđman I zagrebački kardinal Franjo Kuharić. Papa je te godine operirao kuk pa se nije mogao sagnuti i poljubiti zemlju, što je uvijek činio prilikom svakog posjeta nekoj državi. Stoga, mu je hrvatska zemlja prinesena u posudi kako bi je poljubio.  Vrlo prepoznatljiv motiv na zagrebačkim ulicama pri papinom prolasku papamobilom, kao i na misi, bile su žuto-bijele zastavice koje su simbolizirale boje Vatikana.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.