Mehmed IV. – sultan za vrijeme kojeg su Osmanlije izvršili posljednju opsadu Beča – 1693.

Autor: dnevno

Isprva je razdoblje vladavine Mehmeda IV. bilo uspješno jer su državom upravljali prilično sposobni veliki veziri iz obitelji Ćuprilić (Köprülü). Bili su to Mehmed-paša Ćuprilić i njegov sin Fazıl Ahmed-paša Ćuprilić.

Na današnji dan 1693. godine umro je sultan Mehmed IV., osobito zanimljiv po tome što je za vrijeme njegove vladavine Osmansko Carstvo izvršilo posljednju opsadu Beča u svojoj povijesti. Ta se znamenita opsada dogodila 1683. godine, a ni tada, kao ni u prethodnim opsadama, Osmanlije nisu uspjeli osvojiti Beč.

Mehmed IV. doživio je tešku nesreću u vrlo ranoj dobi. Naime, njegov otac sultan Ibrahim navodno je prilikom jedne svađe sa ženom istrgnuo malog Mehmeda IV. iz njenih ruku i bacio ga u cisternu. Zbog toga je Mehmed IV. doživotno imao ožiljak na glavi.

Već u dobi od šest godina postao je Mehmed IV. sultanom jer mu je otac svrgnut i pogubljen. Isprva je razdoblje vladavine Mehmeda IV. bilo uspješno jer su državom upravljali prilično sposobni veliki veziri iz obitelji Ćuprilić (Köprülü). Bili su to Mehmed-paša Ćuprilić i njegov sin Fazıl Ahmed-paša Ćuprilić. Ipak, kasnije je moć Osmanskog Carstva ponovno počela opadati.

Godine 1683. pokušao je veliki vezir Kara Mustafa, šogor spomenutog ranijeg velikog vezira Fazıla Ahmed-paše Ćuprilića, osvojiti Beč. Uz pomoć poljskog kralja Ivana III. Sobjeskog Beč je spašen, a kršćanske su snage zatim prešle u veliku protuofenzivu. Oslobodile su cijelu Ugarsku i prodrle čak do područja današnje Makedonije. U međuvremenu su u Istanbulu janjičari izvršili puč i svrgnuli sultana Mehmeda IV. s vlasti. Zatvorili su ga u carsku palaču, a na prijestolje Osmanskog Carstva postavili su njegovog polubrata Sulejmana II. (sina druge majke).

Posljednjih pet godina života proveo je Mehmed IV. u svojevrsnom zarobljeništvu. Većinom je boravio u palači u Istanbulu, no ponekad su ga puštali van. Umro je na današnji dan 1693. godine u gradu Jedrene (tur. Edirne), u 52. godini svog života i u desetoj godini nakon poraza kod Beča.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.