fbpx

Matija Korvin, jedan od najslavnijih i najvoljenijih hrvatsko-ugarskih kraljeva – 1443.

Autor: dnevno

Nakon smrti kralja Matije Korvina u narodu je ostala uzrečica – “Pokle dobri kralj Matijaš spi, nikakve pravice ni!”

Matija Korvin, jedan od najmoćnijih i najbogatijih kraljeva u Europi svog vremena, rodio se 23. veljače 1443. godine  u gradu Kolozsváru (današnji Cluj-Napoca) u Erdelju tj. Transilvaniji.

Matija Korvin pripadao je znamenitoj obitelji Hunyadi, a otac mu je bio vojskovođa Janos Hunyadi. Prezime Korvin (lat. Corvinus) dobio je Matija po gavranu (lat. corvus), koji se nalazio u grbu obitelji Hunyadi. Za hrvatsko-ugarskog kralja okrunjen je 1458. godine, a oslonac svoje vladavine imao je u srednjem plemstvu i gradovima čiji je razvoj podupirao.

Osim što je imao goleme prihode, Matija Korvin osvojio je i mnoge susjedne zemlje, npr. dijelove Austrije, Češke i Šleske te je uzeo i titulu kralja Češke. Posebna zasluga Matije Korvina je zautavljanje napredovanja snaga Osmanskog carstva nakon pada Bosne. Naime, njegove snage oslobodile su Jajce te je organizirao Jajačku i Srebreničku banovinu kao štit od daljnjih osmanlijskih prodora.

Doba vladavine Matije Korvina ostalo je zapamćeno kao svojevrsno zlatno doba u povijesti Hrvatsko-ugarskog kraljevstva. Na svom dvoru okupio je vodeće humaniste svog vremena, među kojima Ivana Viteza od Srednje i Ivana Česmičkog (Janusa Pannoniusa) te se istaknuo kao zaštitnik umjetnosti.

Matijaš Korvin umro je 1490. godine, a koliko je ostao zapamćen u običnom puku svjedoči uzrečica kojom se žali za njegovim vremenima –  “Pokle dobri kralj Matijaš spi, nikakve pravice ni!”
Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.