fbpx

Masonska opera Wolfganga Amadeusa Mozarta – 1791.

Autor: dnevno

Opera Čarobna frula bila je na njemačkom jeziku i imala je mnoge elemente preuzete iz slobodnog zidarstva (masonstva).

Mozartova posljednja opera Čarobna frula  premijerno je izvedena 30. rujna 1791. godine. Mozart će umrijeti svega 2 mjeseca kasnije, i uspjeh te opere bila mu je jedna od posljednjih svijetlih točaka u životu. A uspjeh je doista bio velik. Publika je tražila bis mnogih dijelova, a u kratkom vremenu nakon premijere zabilježena je stota izvedba opere, uz puna gledališta. Na premijeri je Mozart sam dirigirao glazbom, a ulogu Kraljice noći pjevala je sestra Mozartove supruge.

Opera je bila na njemačkom jeziku i imala je mnoge elemente preuzete iz slobodnog zidarstva (masonstva). Mozart je bio mason, a isto tako i Emanuel Schikaneder, koji je napisao libreto za tu operu i pjevao ulogu Papagena na prvoj izvedbi. Pretpostavlja se da je uloga Kraljice noći predstavljala konzervativnu vlast, a Sarastro prosvijećenog vladara. Čarobna frula je danas najizvođenija opera na svijetu, ispred Verdijeve Traviate i Bizetove Carmen.


Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.