Mary Russell – Leteća vojvotkinja – 1865.

Autor: dnevno

Godine 1929. izvela je rekordni let iz Engleske do Indije i natrag u samo 8 dana, preletjevši 16.000 kilometara.

Neobična britanska aristokratkinja – Mary Russell, vojvotkinja od Bedforda, rođena je 26. rujna 1865. godine. Rodila se pod imenom Mary Du Caurroy Tribe u gradiću Stockbridgeu u grofoviji Hampshire. S 22 godine udala se za lorda Herbranda Russella. Time je dobila titulu lady Herbrand Russel. Njen suprug je 5 godina kasnije naslijedio svog brata na časti vojvode od Bedforda, pa je Mary postala vojvotkinjom.

Vojvotkinja je utemeljila četiri bolnice u blizini obiteljskog dvorca Woburn Abbey. Taj je dvorac sjedište vojvoda od Bedforda i još je i danas u obiteljskom vlasništvu 15. vojvode od Bedforda. Osim humanitarnog rada, vojvotkinja se bavila neobičnim aktivnostima za svoj položaj i dob, kao što je upravljanje avionom. Godine 1929. izvela je rekordni let iz Engleske do Indije i natrag u samo 8 dana, preletjevši 16.000 kilometara. Tada je već bila u 64. godini. Sljedeće godine preletjela je cijelu Afriku, krenuvši iz Engleske i sletjevši u južnoafrički Cape Town.

Vojvotkinja je poginula kad je u 72. godini pilotirala svojim avionom. Vjerojatno se srušila u Sjeverno more. Ostaci joj nikada nisu pronađeni.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.