fbpx
+ AAA -

Markiz izveo prvi let preko Mount Everesta (1933.)

Autor: Admin

everest1

Dana 3. travnja 1933. prvi put u povijesti izveden je prelet preko najvišeg svjetskog vrha – Mount Everesta. Bio je to ambiciozan let koji je vodio markiz od Clydesdalea,  osobit britanski plemić i aristokrat. Njegovo je puno ime bilo Douglas Douglas-Hamilton i potjecao je iz jedne od najuglednijih škotskih obitelji. Naime, obitelj Douglas-Hamilton i danas drži po senioritetu najvišu titulu u Škotskoj – onu vojvode od Hamiltona. Spomenuti markiz od Clydesdalea bio je najstariji sin 13. vojvode od Hamiltona i za očeva života imao je počasnu titulu markiza od Douglasa i Clydesdalea, no to je skraćivano jednostavno u markiz od Clydesdalea ili lord Clydesdale.

On je preletio Mount Everest u zrakoplovu tipa Westland PV-3. Radilo se o dvokrilcu s motorom Bristol Pegasus koji je proizvodio 630 KS. Motor je bio zvjezdaste konstrukcije s 9 cilindara i oko 28.000 kubika. Mount Everest visok je 8848 metara, a na toj visini zrak je rijedak, što predstavlja problem za disanje. Let preko Mount Everesta ukazao je na potrebu uvođenja zrakoplovnih kabina pod tlakom (dotad su piloti letjeli u otvorenim zrakoplovima). 


Markiz od Clydesdalea kasnije je od oca naslijedio vojvodsku titulu, pa je postao 14. vojvoda od Hamiltona, a dobio je i čin komodora zrakoplovstva (engl. Air Commodore). Zanimljiva je njegova uloga u incidentu s Rudolfom Hessom – Hitlerovim zamjenikom Führera. Naime, Hess je svojedobno bio jedan od najbližih Hitlerovih suradnika (dijelili su nekoć čak i ćeliju u zatvoru), no tijekom Drugog svjetskog rata razišli su se u mišljenjima. Hess je smatrao da Njemačka ne bi trebala ratovati protiv Britanaca, pa je na svoju ruku poletio zrakoplovom u improviziranu mirovnu misiju u Veliku Britaniju.

Sletio je u Škotsku padobranom i tražio sastanak s vojvodom od Hamiltona (ranije markizom od Clydesdalea). Želio je da ga vojvoda, koji mu je bio kolega zrakoplovac, poveže s premijerom Churchillom. I doista, vojvoda je obavijestio Churchilla, no ovaj je odbio bilo kakve pregovore s Hessom. Dapače, Hess je stavljen u zatvor i ostao je u zatočeništvu do kraja života.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.