fbpx
+ AAA -

Marija Amalija – posljednja francuska kraljica (1782.)

Autor: Admin

Dana 26. travnja 1782. rođena je Marija Amalija od Bourbona, posljednja kraljica u povijesti Francuske. Naime, ona je bila supruga posljednjeg francuskog kralja Luja Filipa, poznatog i pod nadimkom Kralj Građanin (fr. Roi Citoyen), nakon kojega je kraljevska vlast u Francuskoj konačno ukinuta.

Marija Amalija rođena je u golemoj palači u Caserti pokraj Napulja, jednoj od najvećih palača na svijetu. Otac joj je bio Ferdinand od Bourbona – kralj Dvaju Sicilija, s prijestolnicom u Napulju. Zanimljivo je da je Marija Amalija po očevoj liniji bila potomak francuskoj kralja Luja XIV. (poznatog kao Kralj Sunce), a po ženskoj liniji bila je unuka znamenite carice Marije Terezije. 


Francuske kraljica Marija Antoaneta, koja je giljotinirana tijekom revolucije, bila je Mariji Amaliji tetka. U trenutku tetkinog smaknuća imala je Marija Amalija samo 11 godina. Ipak, nakon Francuske revolucije i vladavine Napoleona Bonapartea u Francuskoj je obnovljena kraljevska vlast, a upravo je Marija Amalija 1830. postala novom francuskom kraljicom.

Marija Amalija davala je navodno čak 80 % svojih prihoda u dobrotvorne svrhe. Nakon što je monarhija u Francuskoj konačno ukinuta, otišla je Marija Amalija sa svojim suprugom u egzil u Englesku, gdje im je kraljica Viktorija omogućila smještaj u dvorcu Claremont. Marija Amalija provela je u Engleskoj posljednjih 18 godina života, pohađajući navodno svakodnevno katoličku Svetu Misu. Preminula je u prilično visokoj 84. godini, a pokopana je u Francuskoj.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.