Ludi Osmanski sultan koji je volio krupnije žene – 1615.

Autor: dnevno

U trenutku ludila dao je utopiti svih 280 članica svog harema.

Jedan od najneobičnijih osmanskih sultana u povijesti Ibrahim I., u povijesti poznat kao Ludi rođen je 5. studenog 1615. godine u Istanbulu. Ibrahim je prije stupanja na prijestolje mladost proveo u tzv. Kavezu (tur. Kafes). Bio je to ograđeni dio harema palače Topkapi, u kojem su mlađa braća vladajućeg sultana držana u svojevrsnom zarobljeništvu. Naime, sultani su se bojali da bi im mlađa braća mogla oteti vlast, pa su ih držali izolirane i pod stražom. U gorem slučaju kad bi stupili na prijestolje sultani bi dali pobiti svu mlađu braću da bi uklonili konkurenciju (ne samo sebi, nego i svojim sinovima, jer u muslimanskim državama vlast ne prelazi automatski na najstarijeg sina, nego češće s brata na brata).

I Ibrahimov stariji brat Murat IV., koji je bio sultan prije njega, dao je pobiti svoju braću, ali je Ibrahima ostavio na životu jer se ovaj činio previše mentalno poremećenim da bi bio prijetnja. Kad je stariji brat umro, Ibrahim je zavladao kao sultan 1640. godine.

Ibrahim je volio pretile žene, do te mjere da je bio opsjednut njima. Slao je svoje agente da pronađu najdeblju moguću ženu. U Gruziji, tada sjevernom dijelu Osmanskog Carstva, pronašli su kandidatkinju koja je težila oko 150 kilograma. Sultan Ibrahim bio je tako zadovoljan njom da joj je dao državnu plaću i visoku titulu namjesnika Damaska. Dobila je nadimak Şeker Pâre (doslovce komad šećera, naziv za poznati turski desert). Uz to je osam konkubina podigao u status haseki (sultanove glavne supuge) dajući im bogatstvo i zemljišta.

Ibrahimova mentalna nestabilnost imala je i agresivnu stranu. U trenutku ludila dao je utopiti svih 280 članica svog harema kad je saznao da je harem okaljao drugi muškarac. Također jednom prilikom je vlastitog malodobnog sina Mehmeda bacio u bazen. Dijete bi se utopilo da ga nije spasio sluga. Imao je i uvrnut običaj da zlatne ribice u bazenu hrani novčićima.

Zbog neuspješnog rata s Venecijom, propasti svih reforma koje je uveo njegov brat i sve češćih izljeva ludosti Ibrahim je na kraju svrgnut. Puč protiv njega proveo je šeik ul-Islam (titula najvišeg vjerskog poglavara u Osmanskom Carstvu) uz potporu njegove majke sultanije Kösem. Ibrahim je zatvoren u palaču Topkapi, a ubrzo potom zadavljen tetivom luka, po nalogu velikog vezira Mevlevi Mehmed-paše, 8. kolovoza 1648. godine. Bio je do tada drugi sultan u povijesti Osmanskog Carstva koji je smaknut nakon Osmana II.(kasnije ih je bilo još). Naslijedio ga je 7-godišnji sin Mehmed IV.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.