fbpx
+ AAA -

Ljudevit Gaj umro zaboravljen i siromašan (1872.)

Autor: Admin

Hrvatski preporoditelj Ljudevit Gaj umro je 20. travnja 1872. godine. U trenutku smrti bile su mu 62 godine, a umro je u Zagrebu, gradu u kojem je proveo većinu života. Gaj se proslavio još u mladosti, postavši vođom narodnog preporoda već u svojim dvadesetim godinama života. Tijekom svojih tridesetih godina bio je izrazito aktivan u mnogim smjerovima. Naime, mnogo je putovao po stranim zemljama tražeći pomoć za svoje akcije na hrvatskim prostorima. Tako je bio u Ruskom Carstvu, Srbiji, Crnoj Gori i mnogim dijelovima Habsburške Monarhije.

Zanimljivo je da je u Ruskom Carstvu Gaj bio u kontaktu sa šefom tajnih službi grofom Benkendorfom. Bilo je to doba nepopularnog ruskog cara Nikole I., poznatog po represivnom režimu. Takve su Gajeve akcije prilično kontroverzne, no vjerojatno su proistjecale iz njegove goleme motivacije za aktivizmom u svim smjerovima.


U drugom dijelu života imao je Gaj ozbiljnih financijskih problema. Tijekom svojih četrdesetih i pedesetih godina bio je razmjerno potisnut u sjenu. Preminuo je 1872. godine u Zagrebu. Sahranjen je bio isprva na groblju u Jurjevskoj ulici, no njegove su kosti kasnije prenesene na novopodignuto groblje na Mirogoju. Zanimljivo je da je upravo na području Mirogoja Gaj nekoć imao zemljišni posjed, kod kojeg je kasnije sagrađeno groblje.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.