Legenda o prokletstvu templara – 1314.

Autor: dnevno

Proširile su se glasine da je veliki meštar na lomači prokleo one koji su ukinuli Templarski red.

Francuski kralj Filip IV. Lijepi, koga se smatra odgovornim za ukidanje poznatog Reda vitezova templara, iznenada je umro 29. studenog 1314. godine. Filip je sedam godina ranije zapovijedio uhićenje templara u svom kraljevstvu, a također je i utjecao na tadašnjeg papu Klementa V. da ukine Templarski red. Taj papa bio je po narodnosti Francuz i  preselio je papinsko sjedište iz Rima u Avignon (tzv. Avignonsko sužanjstvo). Budući da se Avignon nalazio unutar Francuske, kralj Filip IV. imao je znatan utjecaj na papu koji je 1312. ukinuo red.

Kraljev napad na templare bio uzrokovan činjenicom da im je bio dužan mnogo novaca. U nemogućnosti da vrati dug, odlučio ih je uništiti, optuživši ih za herezu, sodomiju te mnoge druge zločine. Posljednji veliki meštar templara – slavni Jacques de Molay mučen je i spaljen na lomači usred Pariza, u ožujku 1314. godine.

Već mjesec dana nakon spaljivanja de Molaya, papa je umro, što je izazvalo glasine o tome da je veliki meštar na lomači prokleo one koji su ukinuli Templarski red. Postoje neki izvještaji da je de Molay doista pri smaknuću naveo da će “Bog osvetiti njegovu smrt”. Kralj Filip IV umro je u dobi od samo 46 godina, svega 8 mjeseci nakon smaknuća de Molaya. Moždani udar pogodio ga je za vrijeme lova. Nadalje, sva tri kraljeva sina umrla su u kratkom roku jedan za drugim (nazivaju ih i Prokleti kraljevi – franc. Les Rois Maudits). Time je izumrla loza kralja Filipa IV. Lijepog u muškom koljenu.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.