Lansiran prvi modul svemirske postaje Mir – 1986.

Autor: dnevno

Postaja se kretala prosječnom brzinom od oko 27.700 kilometara na sat, tako joj je za jedan obilazak čitave planete Zemlje trebalo samo oko sat i pol.

Prvi modul svemirske postaje Mir lansiran je 20. veljače 1986. godine. Kad je sastavljena, ta je postaja dosegla veću ukupnu masu od bilo koje prijašnje svemirske letjelice – čak oko 130 tona. Na Miru su postignuti rekordno dugi ljudski boravci u svemiru, koji ni do danas nisu oboreni (kozmonaut Valerij Poljakov bio je na postaji Mir u svemiru kontinuirano čak 437 dana, duže nego ijedan drugi čovjek u povijesti).

Postaja Mir kružila je oko Zemlje na visini koja je varirala između 290 i 420 kilometara. To je tzv. niska Zemljina orbita. Postaja se kretala prosječnom brzinom od oko 27.700 kilometara na sat, tako da je u 24 sata obilazila Zemlju čak oko 15.7 puta, a za jedan obilazak čitave planete trebalo joj je samo oko sat i pol.

Mir je lansiran u doba kad je u SSSR-u lider bio Mihail Gorbačov. Dapače, on je postao generalni sekretar komunističke partije manje od godinu dana uoči lansiranja prvog modula Mira. Inače, riječ mir (rus. мир) na ruskom jeziku znači i svijet i mir.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.