fbpx

Lady Mary Wortley Montagu – prva zapadnjačka žena koja je opisala život u Osmanskom Carstvu – 1689.

Autor: dnevno

Budući da je lady Mary, kao žena, imala lakši pristup ženskim odajama ondašnjih osmanskih kućanstava nego muški putopisci, dala je vrlo vrijedne zapise o ponašanju i načinu života žena u Osmanskom Carstvu.

Dana 26. svibnja 1689. godine rođena je lady Mary Pierrepont, britanska spisateljica kasnije po suprugovom prezimenu najviše poznata kao lady Mary Wortley Montagu. Bila je jedna od literarno najvažnijih britanskih osoba s početka 18. stoljeća, osobito po svojim slikovitim opisima osmanskog društva. Lady Mary Wortley Montagu pripadala je najvišem sloju britanske aristokracije jer joj je otac posjedovao vojvodsku titulu (najvišu u britanskom sustavu aristokratskih titula). Konkretno, otac joj je bio Evelyn Pierrepont, prvi vojvoda od Kingston-upon-Hulla i član britanske vlade. Mary je počela pisati pjesme već u mladenačkoj dobi, a udala se u ranim dvadesetim godinama svog života za Edwarda Wortleyja Montagua, političara i diplomata. On je potjecao iz ugledne obitelji Montagu, koja je posjedovala i titulu grofa od Sandwicha (engl. Earl of Sandwich). Edward je 1716. godine imenovan britanskim veleposlanikom u Osmanskom Carstvu pa je sa suprugom otputovao u Carigrad. Lady Mary Wortley Montagu o svom je boravku u Osmanskom Carstvu ostavila detaljne zapise, koji imaju golemu povijesnu vrijednost za opis tog doba. Dapače, predstavljaju prve zapadnjačke ženske zapise o muslimanskoj sredini tog vremena, a inspirirali su i sklonost prema orijentalizmu u zapadnoj Europi 18. stoljeća. Budući da je lady Mary, kao žena, imala lakši pristup ženskim odajama ondašnjih osmanskih kućanstava nego muški putopisci, dala je vrlo vrijedne zapise o ponašanju i načinu života žena u Osmanskom Carstvu. Vrijedne su i njene usporedbe zapadnjačkih žena s istočnjačkima, koje su živjele po znatno drugačijim običajima. Lady Mary Wortley Montagu u Osmanskom je Carstvu imala priliku upoznati praksu tzv. variolacije (svojevrsnog primitivnog načina cijepljenja protiv opasne zarazne bolesti boginja tj. variole). Budući da je prethodno i sama bolovala od te bolesti, koja je ubijala velik broj Europljana, a kod preživjelih je mogla izazvati sljepoću i velika oštećenja kože, lady Mary se po povratku u domovinu uvelike zalagala za prihvaćanje takvih zaštitnih praksi. Edward Jenner kasnije je razvio metodu vakcinacije, pri kojoj se koristio kravlji oblik te zarazne bolesti, a do danas su boginje cijepljenjem praktički u potpunosti iskorijenjene.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.