fbpx

Krvava viteška borba u srednjovjekovnoj Bretanji – 1351.

Autor: dnevno

Svaka je od dviju strana odabrala po 30 vitezova i štitonoša, pri čemu je francusku stranu predvodio Jean de Beaumanoir, a englesku Robert Bemborough. Bitka je bila navodno vrlo krvava, tako da je glavnom francuskom vitezu Jeanu de Beaumanoiru tijekom nje poručeno, nakon njegove žalbe da je žedan, neka utaži žeđ krvlju.

Dana 26. ožujka 1351. godine održana je viteška borba u Bretanji, poznata na francuskom jeziku kao Combat des Trente (Borba tridesetorice). Radilo se o borbi koja je, prema nekim navodima, trebala odlučiti o tome kome će pripasti Bretanja, dinastiji Blois, koju je podržavao francuski kralj, ili dinastiji Montfort, koju je podržavao engleski kralj. Prema drugim navodima, radilo se jednostavno o viteškom ogledu dvaju suprotstavljenih strana. Svaka je od strana odabrala po 30 vitezova i štitonoša, pri čemu je francusku stranu predvodio Jean de Beaumanoir, a englesku Robert Bemborough. Viteška je borba održana između mjesta Ploërmel i Josselin u Bretanji, oko 60 kilometara od grada Rennesa. Pobijedila je francuska strana tj. pristalice dinastije Blois. Bitka je bila navodno vrlo krvava, tako da je glavnom francuskom vitezu Jeanu de Beaumanoiru tijekom nje poručeno, nakon njegove žalbe da je žedan, neka utaži žeđ krvlju. Poginulo je ukupno 15 boraca, od čega devet na poraženoj engleskoj strani i šest na pobjedničkoj francuskoj.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.