fbpx
+ AAA -

Kristijan IX. – tast Europe (1818.)

Autor: Admin

christian_ix_af_henrik_olrik

Kristijan od Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburga, čovjek čiji su se potomci uspeli na nevjerojatno mnogo europskih prijestolja, rođen je 8. travnja 1818. godine. Među njegovim unucima bila su čak četiri kralja različitih europskih država (Ujedinjene Kraljevine, Danske, Grčke i Norveške), a jedan mu je unuk, dapače, bio i ruski car Nikola II. (ubili su ga boljševici nakon Oktobarske revolucije).

Kristijan od Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburga u mladosti nije bio osobito visoko rangiran u europskim okvirima. Naime, potjecao je iz sporedne (mlađe) grane danske kraljevske dinastije Schleswig-Holstein. Rođen je u dvorcu Gottorp pokraj grada Schleswiga, na sjeveru današnje Njemačke. Velik dio djetinjstva proveo je Kristijan u dvorcu Glücksburg, po kojem je ime dobila njegova dinastija. 

Princ Kristijan postao je 1863. kraljem Danske. U to doba bilo mu je 45 godina, a zanimljivo je da mu je jedan sin tada već bio grčki kralj (izabran je kao 17-godišnjak na tu poziciju nakon Otona iz dinastije Wittelsbach). Kristijanov najstariji sin naslijedio je oca na položaju kralja Danske, a dvije Kristijanove kćeri su se visoko udale. Naime, jedna je udajom postala ruskom caricom, a druga kraljicom Ujedinjene Kraljevine (time i caricom Indije). Kralj Kristijan IX. dobio je i nadimak tast Europe.

Kristijanovi potomci danas se nalaze na gotovo svim europskim prijestoljima. Današnji princ od Walesa – Charles – izravni je muški potomak Kristijana IX. (njegov je prapraunuk u izravnoj muškoj liniji).
Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.