fbpx
+ AAA -

Kraljica Margareta – jedna od najvažnijih osoba za širenje renesanse u Francuskoj (1492.)

Autor: Admin

507px-jean_clouet_-attributed

Dana 11. travnja 1492. godine rođena je Margareta, francuska princeza iz dinastije Capet-Valois-Angoulême. Margareta je postala kraljicom Navare, malene države smještene na širem području Pirenejskog gorja. Bila je sestra moćnog francuskog kralja Franje I., pokrovitelja Leonarda da Vincija i jednog od najvažnijih naručitelja umjetničkih djela iz razdoblja francuske renesanse.

Kraljicom Navare postala je udajom za kralja Henrika II. od Navare, pripadnika dinastije Albret. Taj je kralj vukao podrijetlo još od srednjovjekovnih kraljeva Navare, a prijestolje te države naslijedio je od majke Katarine. Otprilike su u to doba Španjolci okupirali Navaru južno od Pireneja, pa se vlast Henrika II. i Margarete prostirala samo na sjever od tog planinskog lanca, tj. na teritorijalno manjem dijelu izvorne Navare i baskijskog etničkog područja. Ipak, taj je kraljevski par držao i goleme feudalne posjede unutar granica Francuske Kraljevine, kojom je u to vrijeme vladao spomenuti Franjo I. (npr. feudalni posjedi Foix, Albret, Turenne, Perigord i Limoges). Kraljica Margareta bila je jedna od najvažnijih osoba za širenje rane renesanse u Francuskoj. Pisala je pjesme, drame i ostala književna djela. Napisala je zbirku priča Heptameron. Komunicirala je s običnim pukom i financijski pomagala siromašne studente. Bila je vrlo vješta i na području diplomacije. Posebnu pohvalu dobila je od nizozemskog filozofa Erazma Roterdamskog. 

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.