fbpx
+ AAA -

Kralj koji je ujedinio Havajsko otočje (1819.)

Autor: Admin

Prvi kralj i ujedinitelj Havajskog otočja umro je 8. svibnja 1819. godine. Naime, Havaji su nekoć bili nezavisna država s kraljem na čelu, a tek su 1959. godine postali dio SAD-a kao savezna država. Kralja Kamehamehu I. običava se nazivati i Velikim, zbog njegovog značenja za ujedinjenje Havaja u jedinstveno kraljevstvo.

Pretpostavlja se da je Kamehameha I. rođen oko 1758. godine. Odrastao je u havajskoj arAistokratskoj obitelji koja je potjecala od lokalnih poglavica. Obitelj mu je živjela na najsjevernijem dijelu najvećeg havajskog otoka (Veliki otok tj. otok Hawaiʻi). Interesantna činjenica je da je Kamehameha I. u mladosti upoznao europskog pomorca i istraživača Jamesa Cooka kad je ovaj posjetio Havaje (na Havajima je James Cook kasnije i ubijen prilikom sukoba s lokalnim stanovništvom 1779. godine).


Kamehameha I. uspio je postati lokalni poglavica na sjevernom dijelu Velikog otoka, a zatim je postupno širio vlast na susjedne dijelove tog otoka. Oko 1791. godine, uspio je pod svojom vlašću ujediniti cijeli Veliki otok. Inače, taj otok ima površinu veću od milijun hektara, točnije 10.432 četvorna kilometra, po čemu je veći od Korzike, Cipra ili Krete.

Međutim, ambiciozni kralj nije se zadovoljio vlašću nad samo jednim otokom. Osvojio je otoke Maui i Oʻahu (2. i 3. po veličini u Havajskom otočju). Za svoju novu prijestolnicu uzeo je Waikīkī, na otoku Oʻahuu. Uz pomoć zapadnjačkog oružja i tehnike izgradnje brodova uspio je do 1810. godine osvojiti praktički sve havajske otoke. 

Kao prijestolnicu Kamehameha I. koristio je i Honolulu na otoku Oʻahuu, trećem po veličini u arhipelagu (danas je Honolulu najveći grad na Havajima, a ujedno je i glavni grad američke savezne države Havaji). Kamehameha I. umro je 1819. godine, a naslijedio ga je njegov sin Kamehameha II.

 

Source: Povijest.hr
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.