fbpx
+ AAA -

Krah Bečke burze (1873.)

Autor: Admin

Dana 9. svibnja 1873.  doživjela je Bečka burza veliki slom, što je bio uvod u dugotrajnu gospodarsku krizu. Slomom burze prsnuo je balon koji je prethodnih godina bio napuhavan na temelju nerealnog rasta gospodarstva. Budući da je spomenutog datuma bio petak, taj je dan nazvan Crnim petkom (njem. Schwarzer Freitag), zbog nesretnih posljedica koje je donio.

Osim u Beču, kriza se pojavila i u drugim dijelovima Europe, pa i u SAD-u te ostalim industrijaliziranim državama svijeta. Nastala depresija potrajala je gotovo do kraja 1870-ih godina, tako da se ponekad naziva i dugom depresijom.


Spomenuti slom Bečke burze dogodio ubrzo nakon otvaranja Svjetske izložbe u Beču 1873. godine (njem. Weltausstellung), kojoj su prisustvovali car Franjo Josip I. i carica Sissi. Pad cijena na Bečkoj burzi bio je tog dana toliko velik da ju je morala zatvoriti policija.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.