fbpx
+ AAA -

Konkvistador i istraživač Hernando de Soto (1542.)

Autor: Admin

Dana 21. svibnja 1542. umro je Hernando de Soto, španjolski istraživač i konkvistador koji je već u prvom dijelu 16. stoljeća uvelike putovao po području današnjeg SAD-a. Bio je prvi europski istraživač koji je dospio duboko u unutrašnjost današnjeg SAD-a, a kroz to je područje proputovao stotine, ako ne i tisuće kilometara.

Nije poznat točan put kojim je Hernando de Soto prošao po sjevernoameričkom kontinentu, ali se s velikom sigurnošću može pretpostaviti da je posjetio područja koja danas pokrivaju američke savezne države Florida, Georgia, Mississippi, Alabama i Arkansas. Vjerojatno je bio i na području današnjeg Teksasa, a možda je dospio na sjever sve do današnje Sjeverne Karoline i Tennesseeja.


Hernando de Soto umro je na obalama rijeke Mississippi, upravo tijekom svoje spomenute ekspedicije. Njegovo su mrtvo tijelo navodno potopili u rijeku Mississippi, tako da ga je danas nemoguće pronaći. Hernando de Soto time je sahranjen tisućama kilometara od svog rodnog kraja u Španjolskoj (rodio se u španjolskoj pokrajini Estremaduri, iz koje su potjecali također i Hernán Cortés te Francisco Pizarro). 

Zanimljivo je da je Hernando de Soto svojedobno bio u SAD-u toliko popularan da je po njemu ime nosila jedna prilično značajna automobilska marka. Radilo se o marki DeSoto, koju je proizvodila korporacija Chrysler. Automobili marke DeSoto izrađivani su od 1928. do 1961. godine, a ukupno ih je proizvedeno oko 2.000.000.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.