Koliko je kardinala Hrvatska do danas ukupno imala? – 1983.

Autor: dnevno.hr

Donosimo popis kardinala koji su bili biskupi na hrvatskim prostorima ili su bili hrvatskog podrijetla.

Na današnji dan 1983. godine kardinalom je postao tadašnji zagrebački nadbiskup sluga Božji Franjo Kuharić. Proglašen je kardinalom na konzistoriju u Rimu, za vrijeme pape sv. Ivana Pavla II. Budući da svaki novi kardinal-svećenik dobiva kardinalsku titulu vezanu za neku od rimskih crkvi (tzv. titularne crkve), tako je sluga Božji Franjo Kuharić dobio titulu “S. Girolamo dei Croati”, koja se odnosi na crkvu sv. Jeronima u sklopu znamenitog Papinskog hrvatskog zavoda Svetog Jeronima u Rimu.
Ukupno je do danas na čelu biskupija na hrvatskim prostorima bilo desetak kardinala. Poimence, bili su to: Demetrije (postao kardinalom još u srednjem vijeku), Toma Bakač Erdödy (bio je čak i glavni kandidat za papu), Juraj Utišinović Martinušević (imao je veliku ulogu u povijesti Transilvanije), Juraj Drašković (ujedno i kraljevski kancelar), Juraj Haulik (prvi zagrebački nadbiskup), Josip Mihalović (drugi zagrebački nadbiskup), blaženi Alojzije Stepinac (peti zagrebački nadbiskup), Franjo Šeper (šesti zagrebački nadbiskup i prefekt Kongregacije za nauk vjere), sluga Božji Franjo Kuharić (sedmi zagrebački nadbiskup), Vinko Puljić (vrhbosanski nadbiskup) i Josip Bozanić (osmi zagrebački nadbiskup).
Osim njih, još su dvojica Hrvata – Petar Berislavić i Antun Vrančić – proglašeni kardinalima, ali su umrli prije nego je vijest o proglašenju uopće došla do njih, te nikada nisu primili kardinalski šešir. Povrh svega, još jedan Hrvat – dominikanac Ivan Stojković, podrijetlom iz Dubrovnika – proglašen je kardinalom, ali od strane protupape Feliksa V. pa se njega ne smatra pravim kardinalom, nego tzv. pseudokardinalom. Dodajmo da je argentinski kardinal Estanislao Esteban Karlic hrvatskog podrijetla. Također, u Austriji je svojedobno ugledna bila grofovska obitelj Kolonić (piše se ponekad i kao Kollonitz, Kollonitsch, Kollonic), izvorno najvjerojatnije hrvatskog podrijetla, koja je dala čak dva kardinala i nadbiskupa.

 

 

Dnevne zanimljivosti:

Dobrotvorni novac koji nitko neće: prihodi od lika i djela Adolfa Hitlera

Lažna erupcija vulkana na Aljasci uzbudila stanovništvo

Citati za današnji dan:




‘Neuspjesi često nastaju kada ljudi nadomak uspjeha odustaju.’

Povijesni fotokutak:

FOTO: Suočavanje vođe američkih nacista i američkih crnaca




Povijesni videokutak:

VIDEO: Legendardni crni borac za ljudska prava o nemoralnom ratu u Vijetnamu

 

Pratite eKalendar i na našim stranicama na Facebooku!

 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.