Kokosovi otoci – kraljevstvo obitelji Clunies-Ross – 1955.

Autor: dnevno

U prošlosti je obitelj Clunies-Ross polagala pravo na Kokosove otoke u Indijskom oceanu, jer je na njima imala zemljišni posjed.

Velika Britanija prepustila je Australiji teritorij Kokosovih otoka u Indijskom oceanu 23. studenog 1955. godine. Ti su otoci poznati i kao Otoci Keeling, po prezimenu Williama Keelinga, njihovog prvog europskog otkrivača. Kokosovi otoci nalaze se otprilike na pola puta između Australije i Šri Lanke tj. oko 1.000 kilomatara jugozapadno od indonezijskog otoka Sumatre.

Kokosovi otoci danas predstavljaju jedan od najspecifičnijih teritorija na svijetu. Na njima živi samo oko 600 stanovnika, a ukupna površina svih otoka iznosi oko 1.400 hektara. U prošlosti je obitelj Clunies-Ross, škotskog podrijetla, polagala pravo na otoke, jer je na njima imala zemljišni posjed. Pripadnici te obitelji nazivali su se i kraljevima Kokosovih otoka. Ipak, australske vlasti prisilile su ih 1978. godine na prodaju svojih posjeda Australiji, pod prijetnjom oduzimanja tog zemljišta. Pravni spor oko tog pitanja kasnije je nastavljen.

Kokosovi otoci imaju vršnu internetsku domenu .cc, koja je prilično korištena u svijetu. Slično tome, država Tuvalu posjeduje domenu .tv, a Savezne Države Mikronezije domenu .fm, koje su vrlo popularne.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.