fbpx
+ AAA -

Knez Boris I. – prvi bugarski vladar koji je prihvatio kršćanstvo (907.)

Autor: Admin

Dana 2. svibnja 907. umro je knez Boris I. od Bugarske, značajan kao prvi bugarski vladar koji je prihvatio kršćanstvo. Pružio je utočište učenicima znamenitih kršćanskih misionara svetog Ćirila i Metoda nakon njihovog odlaska iz Velike Moravske.

Kršćanski misionari bili su važni za uključivanje Bugarske u europske civilizacijske tokove i ostavili su velik trag u kasnijoj bugarskoj kulturi. Boris I. je potkraj života postao čak i kršćanskim redovnikom, napustivši prijestolje, a preminuo je u samostanu pokraj Preslava. U Pravoslavnoj Crkvi danas Borisa štuju kao sveca, a dodjeljuju mu i titulu cara.


Bio je suvremenik hrvatskog kneza Trpimira, s kojim je ratovao sredinom 9. stoljeća (do okršaja između hrvatske i bugarske vojske došlo je u Borisovo vrijeme vjerojatno na području današnje Bosne). Teritoriji pod vladavinom Trpimira i Borisa graničili su međusobno otprilike na području rijeke Drine. Trpimir i Boris su naposljetku ipak sklopili mir i razmijenili darove, ali sukobi između Hrvata i Bugara nastavili su se u razdoblju vladavine njihovih nasljednika (Tomislava i Simeona). 

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.