fbpx
+ AAA -

Kineski car čije su flote plovile do obala Afrike (1360.)

Autor: Admin

Dana 2. svibnja 1360. rođen je kineski car Yongle, vladar iz znamenite dinastije Ming. Car Yongle važan je po tome što je u Peking preselio glavno sjedište dinastije Ming i što je sagradio Zabranjeni grad. U doba cara Yonglea poduzeli su Kinezi dotada neviđeno velike pomorske ekspedicije u strane zemlje.

Naime, eunuh i admiral Zheng He putovao je čak do obala Afrike i Arabije, do Perzijskog zaljeva, Indije i područja današnje Indonezije. Postoji teorija da je doplovio i do Amerike, ali ju većina znanstvenika danas ne prihvaća. Brodovi koje su Kinezi radili u doba cara Yonglea bili su među najvećim drvenim brodovima u povijesti. Naime, bile su to džunke s navodno i do devet jarbola i četiri palube (mišljenja o točnim dimenzijama razlikuju se). Na slici gore se jasno vidi koliko su bili veći od europskih brodova toga doba.


U vrijeme cara Yonglea kineski su učenjaci sastavili najveću enciklopediju u tadašnjem svijetu, s više od 11.000 svezaka i s otprilike 370 milijuna kineskih znakova. Unatoč velikim kulturnim i tehnološkim dostignućima Kine u doba cara Yonglea, potrebno je napomenuti da je on bio izuzetno okrutan vladar. Naime, postoje navodi o cijelom nizu masakara koje je počinio nad svojim vlastitim podanicima. Njegovi nasljednici nisu nastavili pomorske istraživačke pothvate te je Kina uvela izolacionističku politiku.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.