Kartograf Mercator koji je uveo naziv atlas i izrađivao globuse – 1512.

Autor: dnevno

Mercator je i izrađivao rane globuse, a po njemu je u kartografiji nazvana Mercatorova projekcija.

Petoga ožujka 1512. godine rođen je znameniti kartograf Gerardus Mercator. Povijesno je izrazito važan jer je, po svemu sudeći, upravo on prvi upotrijebio naziv atlas za kolekciju karata. Mercator je rođen u mjestu Rupelmonde južno od Antwerpena. Radi se o području današnje Belgije, no u vrijeme njegovog rođenja tamošnja grofovija Flandrija pripadala je Habsburgovcima.

Gerardus Mercator rođen je zapravo pod imenom Gerard de Kremer, a tek je latinizacijom tog imena ono pretvoreno u Gerardus Mercator (riječ mercator na latinskom jeziku znači trgovac). Po Gerardusu Mercatoru zove se danas u kartografiji poznata Mercatorova projekcija. To je kartografska projekcija koja je stoljećima bila najkorištenija na zemljopisnim kartama.

Mercator je poznat i po ranim globusima na kojima je radio. Sačuvano ih je otprilike 22. Inače, naziv  uveo je Mercator po mitskom kralju Atlasu iz Mauretanije, koji je navodno bio jedan od utemeljitelja astronomije.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.