Karl Friedrich- prvi veliki vojvoda od Badena – 1728.

Autor: dnevno

Ukinuo je kmetstvo i mučenje, a promicao je razvoj školstva, kulture i gradova.

Dana 22. studenog 1728. godine rođen je Karl Friedrich von Baden, prvi veliki vojvoda od Badena. U srednjem vijeku, a zatim i sve do 1803. godine nosili su vladari Badena titule markgrofova (njem. Markgraf von Baden), koje etimološki odgovaraju francuskim titulama markiza. Tek u doba Napoleonskih ratova unaprijeđeni su markgrofovi od Badena u višu titulu knezova izbornika, a zatim i velikih vojvoda. Karl Friedrich bio je prvi iz obitelji koji je ponio titulu kneza izbornika i velikog vojvode. Glavni grad Velikog Vojvodstva Baden bio je Karlsruhe, nazvan po markgrofu Karlu III. Wilhelmu od Badena, djedu spomenutog Karla Friedricha.

Veliko Vojvodstvo Baden smatrano je u doba Karla Friedricha nezavisnom državom, površine oko 15.000 četvornih kilometara. Tijekom povijesti razmjerno je malo država imalo status velikog vojvodstva (npr. Toskana, Oldenburg itd.), a danas na svijetu postoji nezavisno samo još jedno veliko vojvodstvo – Luksemburg.

Velikog vojvodu Karla Friedricha smatrali su prosvijećenim apsolutistom, u smislu da je u svoju državu uvodio napredne reforme. Primjerice, ukinuo je kmetstvo i mučenje, a promicao je razvoj školstva, kulture i gradova. Osim spomenutog glavnog grada Karlsruhea, u njegovoj su se državi nalazili još i gradovi Mannheim, Heidelberg (znamenit po sveučilištu), Pforzheim, Baden-Baden, Freiburg i Konstanz. Karl Friedrich von Baden zaslužan je za gradnju mnogih građevina u Karlsruheu.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.