Kako je Turska postala republikom? – 1923.

Autor: dnevno

Prvi predsjednik Republike Turske bio je slavni Mustafa Kemal Atatürk.

Dana 29. listopada u Turskoj se slavi Dan republike jer je toga dana 1923. godine Turska službeno proglašena republikom. Prvi predsjednik Republike Turske bio je slavni Mustafa Kemal Atatürk. Njegovo prezime Atatürk znači Otac Turaka, a dodijeljeno mu je službeno 1934. godine. Naime, tek su te godine u Turskoj zakonom uvedena prezimena, a Mustafi Kemalu dano je to počasno prezime koje po odredbi turskog parlamenta ne smije nositi nijedan drugi državljanin.
Turska je vlada u početnom dobu Republike uvela mnoge reforme s ciljem sekularizacije i modernizacije društva, uvelike prema zapadnim modelima. Ukinuta je ustanova kalifata, uvedeni su građanski zakoni, a ženama su dana politička prava. Uvedena su čak i nova pravila o odjeći i pokrivalima za glavu.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.