+ AAA -

Kako je nastao Glavni partizanski štab za Hrvatsku? (1941.)

Autor:

Vladimir_Popović,_Ivan_Rukavina,_Arso_Jovanović,_Savo_Orovič,_Milovan_Đilas_and_Pavle_Ilič

Dana 19. listopada 1941. godine formiran je na Petrovoj gori Glavni štab narodno-oslobodilačkih partizanskih odreda Hrvatske. Za zapovjednika je imenovan Ivan Rukavina, koji je ranije bio i dobrovoljac u Španjolskom građanskom ratu. Politički komesar tog Glavnog štaba bio je Marko Orešković, također s iskustvom iz Španjolske. Međutim, Oreškovića je na mjestu političkog komesara već koji mjesec kasnije zamijenio Vladimir Bakarić. Ostali članovi Glavnog štaba bili su: Stanko Opačić, Franjo Ogulinac Seljo, Veljko Kovačević i Vlado Ćetković.

U pogledu lokacije na kojoj je bio smješten Glavni štab, spomenimo da se krajem 1941. i početkom 1942. godine nalazio u selu Zbjeg kod Slunja, zatim u Drežnici (u Gorskom kotaru), a kasnije i u Bijelim Potocima na ličkoj Plješivici.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.