fbpx
+ AAA -

Kako je nastala zgrada američkog Capitola? (1759.)

Autor: Admin

Dana 20. svibnja 1759. rođen je William Thornton, čovjek koji je izradio osnovni projekt za zgradu američkog Capitola u Washingtonu, glavnom gradu SAD-a. Dakako, zgrada Capitola služi kao sastajalište američkog Kongresa, dvodomnog saveznog parlamenta koji se sastoji od Senata i Zastupničkog doma. Zgrada Capitola ima simboličko značenje središta američkog političkog života, a ujedno je i geografski centar američkog glavnog grada Washingtona.

Zanimljivo je da je projektant William Thornton po obrazovanju bio liječnik. Međutim, u 18. stoljeću učeni ljudi često su imali široke interese u pogledima znanosti, prirodoslovlja i filozofije (primjer je i hrvatski znanstvenik Ruđer Bošković). Tako se i William Thornton bavio arhitekturom i još nizom drugih struka, a bio je ujedno i prvi nadglednik Patentnog ureda Sjedinjenih Američkih Država (engl. United States Patent Office).


Thorntonov plan za zgradu Capitola svidio se Georgeu Washingtonu i Thomasu Jeffersonu i prihvaćen je. Njegov je nacrt uključivao kupolu nad zgradom, koja je bila inspirirana građevinama koje je vidio u Europi. Doduše, kasnije je tijekom stoljeća zgrada Capitola uvelike pregrađivana i mijenjana tako da je samo osnovna idejna jezgra imala korijen u Thorntonovom nacrtu. Primjerice, današnja pompozna bijela kupola nad Capitolom dovršena je tek 1866. (nakon ubojstva predsjednika Lincolna). Ta je kupola, premda izgleda kao da je napravljena od kamena, zapravo izrađena od lijevanog željeza, slično kao Eiffelov toranj. Željezo na kupoli obojeno je bijelom bojom kako bi izgledalo poput kamena.

U zgradi Capitola nalazi se prostorija u kojoj se sastaje Senat i prostorija u kojoj se sastaje Zastupnički dom. U ovoj posljednjoj na zidovima se nalaze reljefi poznatih povijesnih zakonodavaca. Među njima su rimski pape Grgur IX. i Inocent III., francuski kralj Luj IX., Hamurabi, Mojsije, sultan Sulejman Veličanstveni, kao i Napoleon Bonaparte.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.