CWO Donald Mingfield, USA

Kako je izgledala inauguracija najmlađeg predsjednika SAD-a? – 1961.

Autor: dnevno

J. F. Kennedy je prvi i dosad jedini američki predsjednik rimokatolik.

Na današnji dan 1961. godine svečano je inauguriran američki predsjednik John F. Kennedy, na tradicionalnom mjestu gdje su se održavali ti događaji – kod istočnog trijema zgrade američkog Kongresa u Washingtonu (od Reagana do danas održavaju se na suprotnoj strani te iste zgrade).

Po čemu je Kennedyjeva inauguracija bila posebna? Kao prvo, Kennedy je bio najmlađi izabrani predsjednik u povijesti, a to je još više padalo u oči jer je na predsjedničkoj funkciji naslijedio Dwighta Davida Eisenhowera, koji je bio najstariji predsjednik do tada (imao je već 70 godina). Nadalje, Kennedy je bio prvi rimokatolik na poziciji američkog predsjednika, a i ostao je jedini do današnjeg dana.

U noći prije inauguracije padao je u Washingtonu jak snijeg, tako da se čak razmišljalo o otkazivanju svečanosti. Ipak, na današnji dan ujutro snijeg je prestao i pojavilo se sunce. Da se raščiste ulice od snijega pozvana je čak i američka vojska. Kennedy je tog jutra, uoči svečanosti, otišao na misu u katoličku crkvu Svetog Trojstva u Washingtonu. Nakon mise zaputio se s dotadašnjim predsjednikom Eisenhowerom prema zgradi Kongresa. Svečanost inauguracije započela je po lijepom vremenu, sa suncem koje se odbijalo od velikih bijelih snježnih površina.

Kennedy je prisegu položio držeći ruku na obiteljskoj Bibliji. Zaprisegnuo ga je vrhovni sudac Earl Warren (kasnije će upravo Warrenova komisija biti zadužena za istraživanje Kennedyjevog ubojstva). Kennedy je održao slavan inauguracijski govor, u kojem je vjerojatno najpoznatija rečenica: “Ne pitajte što vaša zemlja može učiniti za vas – pitajte što vi možete učiniti za svoju zemlju.”

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.