fbpx
+ AAA -

Kako je hemofilija ušla u rusku carsku obitelj? (1843.)

Autor: Admin

Dana 25. travnja 1843. rodila se princeza Alisa (Alice) od Velike Britanije, koja je prenijela hemofiliju u rusku carsku obitelj. Naime, Alice je bila kći poznate britanske kraljice Viktorije. Princeza Alice prenijela je Viktorijin gen za hemofiliju na svoju kći koja je postala ruska carica Aleksandra.

Princeza Alisa rođena je kao dijete kraljice Viktorije i njenog voljenog supruga princa Alberta. Bila je jedno od devetero djece svojih roditelja, a majka se na nju prilično oslanjala. Kad je princ Albert tragično umro, kraljica Viktorija bila je shrvana i cijela se obitelj zavila u crninu. U tim je teškim trenutcima 18-godišnja princeza Alisa djelovala čak i kao majčina tajnica.


Još za vrijeme te korote, princeza se udala za njemačkog princa Ludwiga od Hessena, koji je kasnije naslijedio titulu velikog vojvode od Hessena i Porajnja (njem. Großherzog von Hessen und bei Rhein). To vjenčanje obavljeno je na skroman i privatan način u kući kraljice Viktorije u Engleskoj. Kraljica je navodno opisala tu zgodu “više kao sprovod, nego kao vjenčanje”.

Alice je postala, dakle, velika vojvotkinja od Hessena i živjela je većinom u Njemačkoj. Imala je čak sedmero djece, od čega je jedan sin imao hemofiliju. Naime, hemofiliju dobivaju muška djeca, a ženska je mogu prenijeti, no ne pokazuju simptome. Alice je prenijela gen za hemofiliju sa svoje majke kraljice Viktorije na spomenutog sina, ali i na dvije kćeri kod kojih se to nije vidjelo. Mlađa od te dvije kćeri bila je Alix, koja je kasnije postala supruga ruskog cara Nikole II. 

Alix je postala carica Aleksandra Fjodorovna, a gen za hemofiliju prenijela je na sina Alekseja – ruskog carevića. On je bio doista bolestan i zato je carica angažirala poznatog redovnika Raspućina da pomogne djetetu. Nakon Oktobarske revolucije cijelu su obitelj (cara, caricu, malog carevića i četiri njegove sestre) ubili boljševici.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.