Kako je dinastija Hohenzollern uzdignuta na kraljevski rang? – 1713.

Autor: dnevno

Fridrik I. Hohenzollern uspio je postići da se njegova titula vojvode od Pruske pretvori u titulu kralja, što je značilo velik napredak u prestižu.

Dana 25. veljače 1713. godine umro je prvi pruski kralj Fridrik I. – vladar iz moćne dinastije Hohenzollern. Povijesno je on osobito važan po tome što je bio prvi Hohenzollern koji je uzeo kraljevsku titulu. Naime, ta je dinastija već stoljećima ranije vladala Brandenburgom i Pruskom, no posjedovala je samo titule markgrofa, kneza izbornika i vojvode. Fridrik I. uspio je postići da se njegova titula vojvode od Pruske pretvori u titulu kralja, što je značilo velik napredak u prestižu.

Uzdignuće neke obitelji u kraljevski rang nikada u Europi nije bilo jednostavno. Naime, ostali kraljevi ljubomorno su čuvali prestiž i nisu rado dopuštali nižim dinastijama uzimanje kraljevskih naslova. Fridrik I. isposlovao je svoj kraljevski naslov na prilično mudar način. Naime, iz obzirnosti prema tadašnjem caru Svetog Rimskog Carstva Leopoldu I., koji mu je nominalno bio nadređen (jer se Fridrikov glavni posjed Brandenburg nalazio unutar Carstva) uzeo je titulu kralj u Pruskoj, a ne kralj Pruske. Time je on i dalje bio podređen caru Leopoldu I. kao knez izbornik i markgrof od Brandenburga, a kraljevska titula odnosila se samo na Prusku, koja je bila izvan Carstva. Dakle, titula kralj u Pruskoj (njem. König in Preußen) naglašavala je činjenicu da je to bila inozemna titula, a ne titula unutar Svetog Rimskog Carstva. Dodatno, titula kralj u Pruskoj označavala je i činjenicu da se unutar Poljskog Kraljevstva nalazio još jedan dio Pruske koji nije bio pod Fridrikovom vlašću.

Tek je unuk Fridrika I. – znameniti vojskovođa Fridrik II. Veliki (suparnik carice Marije Terezije i svojevstan uzor Adolfu Hitleru) – uzeo titulu kralj Pruske (njem. König von Preußen) nakon što je zavladao i preostalim dijelom Pruske koji se nalazio unutar Poljskog Kraljevstva.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.