Joseph-Ignace Guillotin – liječnik po kome je nazvana giljotina – 1814.

Autor: dnevno

Guillotin nije osobno izmislio ni dizajnirao giljotinu, no igrom slučaja upravo je po njemu ona već za vrijeme Francuske revolucije dobila ime.

Dana 26. ožujka 1814. godine umro je u Parizu Joseph-Ignace Guillotin, Francuz po kome je ime dobila giljotina. Guillotin se rodio u gradu Saintesu, smještenom u povijesnoj francuskoj pokrajini Saintonge, inače znamenitoj po proizvodnji konjaka. Po svojoj je godini rođenja (1738.) Guillotin bio gotovo vršnjak markiza de Sadea i braće Montgolfier. Po struci je bio liječnik, a tijekom Francuske revolucije zauzimao se za humanije načine izvršenja smrtne kazne. Zbog toga je predložio upotrebu uređaja koji bi na bezbolan način mogao odsijecati glavu. Guillotin nije osobno izmislio ni dizajnirao giljotinu, no igrom slučaja upravo je po njemu ona već za vrijeme Francuske revolucije dobila ime. Paradoksalno je da se Guillotin zapravo u konačnici borio čak i za ukidanje smrtne kazne, a uvođenje giljotine samo je bio njegov prijedlog za humanijim načinom njenog izvršenja (prije nego se smrtna kazna u potpunosti ukine). Guillotin je umro prirodnom smrću u prilično visokoj 76. godini života, otprilike 15 godina nakon završetka Francuske revolucije. Godina u kojoj je preminuo (1814.) bila je pretposljednja godina vladavine Napoleona Bonapartea.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.