fbpx
+ AAA -

Jedini liječnik koji je postao papom (1277.)

Autor: Admin

Dana 20. svibnja 1277. umro je papa Ivan XXI. – jedini liječnik u povijesti koji je postao papa. Rođenjem je bio Portugalac imenom Pedro Julião. Studirao je medicinu, teologiju, logiku, fiziku i metafiziku. Postao je liječnik pape Grgura X. (poznatog po pokušajima komunikacije s Mongolima u doba Marka Pola), a ubrzo i kardinal. Pedro Julião aktivno se bavio medicinom, a napisao je i priručnike o liječenju bolesti, kao i rasprave na temu Aristotela.

Kardinal Pedro Julião izabran je za papu 1276. godine. Uzeo je ime Ivan XXI., a sjedište papinstva u to doba nije bilo u Rimu, nego u Viterbu. Taj gradić 70-tak kilometara sjeverno od Rima bio je službeno sjedište papinstva između 1257. i 1281. (do preseljenja je došlo ponajviše zbog lošeg odnosa rimskih stanovnika s papama).


Ivan XXI. nastavio se svojim učenim istraživanjima baviti i kao papa. Toliko se bavio time da je u papinskoj palači u Viterbu dao dograditi posebnu sobu u kojoj je mogao na miru raditi. Međutim, jedne noći kad je papa bio sam, urušio se strop te sobe i smrtno ga je ozlijedio.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.