Jan Palach zapalio se u Pragu (1969.) | Dnevno.hr
+ AAA -

Jan Palach zapalio se u Pragu (1969.)

Autor:

Monumento_a_Jan_Palach_Jan_Zajic_in_piazza_san_Venceslao_a_Praga

U znak prosvjeda protiv sovjetske intervencije u Čehoslovačkoj, student Jan Palach zapalio se u Pragu 16. siječnja 1969. godine. Naime, jedanaest dana ranije snage komunističkog Varšavskog pakta, predvođeni SSSR-om, ugušili su tzv. Praško proljeće, odnosno program liberalnih reformi predsjednika Aleksandra Dubčeka. Protestirajući protiv invazije i okupacije zemlje, ali i apatije čehoslovačkih građana, Palach, koji je studirao povijest na Filozofskom fakultetu Karlova sveučilišta, zapalio se na Vaclavskom trgu pred Nacionalnim muzejom.

Prilikom samospaljivanja Palach nije odmah umro nego je s teškim opeklinama prevezen u bolnicu. Tamo je nakon bolnih muka umro tri dana kasnije. Njegov sprovod prerastao je u simbol otpora komunističkom režimu. Trg na kojem se spalio poslije je dobio njegovo ime.

Mjesec dana kasnije, drugi student – Jan Zajic spalio se na istom mjestu, a slijedio ih je i treći student, Evžen Plocek, u travnju te godine.

Piše: Dražen Krajcar

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.