fbpx
+ AAA -

Jackie Cochran prva probila zvučni zid (1953.)

Autor: Admin

Dana 18. svibnja 1953. prva je žena u povijesti probila zvučni zid. Bila je to pilotkinja Jackie Cochran u mlaznom lovcu Canadair F-86 Sabre. Uspjela je postići brzinu od 1049,35 kilometara na sat. Taj je let obavila na suhom jezeru Rogers (engl. Rogers Dry Lake), kod zrakoplovne baze Edwards u pustinji Mojave (Kalifornija).

Prvi muškarac koji je probio zvučni zid bio je znameniti Charles “Chuck” Yeager, koji je to postigao 1947. u zrakoplovu Bell X-1. Zanimljivo je da je Chuck Yeager bio prijatelj Jackie Cochran i da je letio uz nju pri njenom povijesnom pothvatu.


Jackie Cochran jedna je od najslavnijih pilotkinja u povijesti američkog zrakoplovstva. Dosegla je čin potpukovnika, a bila je i prva žena koja je pilotirala bombarderom (Lockheed Hudson V) pri letu preko Atlantskog oceana.

Među brojnim rekordima koje je Jackie Cochran postigla tijekom letačke karijere spomenimo sljedeće: bila je prva žena koja je premašila dvostruku brzinu zvuka (Mach 2), prva žena koja je pilotirala putničkim mlažnjakom preko Atlantskog oceana, prva pilotkinja koja je izvela slijetanje na slijepo (samo pomoću instrumenata) i prva žena koja je poletjela s nosača zrakoplova i sletjela na njega. Ujedno, bila je i jedina žena u povijesti koje je bila predsjednica Međunarodne zrakoplovne federacije.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.