fbpx
+ AAA -

Izraelci oteli nacista Adolfa Eichmanna (1960.)

Autor: Admin

Dana 11. svibnja 1960. agenti izraelske obavještajne službe Mossad (zadužene za vanjsku sigurnost Izraela), u suradnji s agentima službe Shin Bet (zadužene za unutarnju sigurnost), dočekali su bivšeg nacista Adolfa Eichmanna kad se vraćao kući s posla u Mercedesovoj tvornici u Argentini. Dogodilo se to u predgrađu glavnog argentinskog grada Buenos Airesa.

Kad je Eichmann sišao s autobusa prišao mu je jedan agent Mossada i pitao ga na španjolskom ima li trenutak vremena. Eichmann se uplašio i pokušao otići, no tada su ga dohvatila dva Izraelca i bacila na zemlju. Stavili su ga u auto i sakrili u jednu Mossadovu sigurnu kuću. Sve je rađeno potajice od argentinskih vlasti, kako one ne bi spriječile prebacivanje Eichmanna u Izrael. Dali su mu sedative i prerušili ga u uniformu stjuarda izraelske zračne kompanije El Al. Tako prerušenog prokrijumčarili su ga na let El Al-a iz Buenos Airesa u Dakar, a zatim u Izrael.


Sljedeće godine počelo je suđenje Eichmannu u Jeruzalemu. Da bi optuženika zaštitili od ljutitih obitelji žrtava napravili su mu u sudnici staklenu kućicu od neprobojnog stakla. Eichmann je osuđen po svim točkama optužnice, zbog sudjelovanja u Holokaustu kao časnik SS-a. Smaknut je vješanjem 1962. godine. To je bilo jedino civilno smaknuće u povijesti Izraela jer ta zemlja inače nema smrtnu kaznu.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.