+ AAA -

Irac u službi Marije Terezije (1705.)

Autor:

maximilian_u_browne-1

Dana 23. listopada 1705. godine rođen je grof Maximilian Ulysses Browne, austrijski vojskovođa koji se proslavio u službi carice Marije Terezije. Zanimljivo je da je Browne bio podrijetlom iz Irske, kao i nemali broj drugih visokih časnika u službi katoličkih europskih vladara. Naime, mnogi irski aristokrati pobjegli su iz Irske kad su Britanci ugušili tamošnji njihov ustanak u 17. stoljeću. U službi carice Marije Terezije neki od Iraca dosegli su čak i najviši čin – onaj feldmaršala (primjerice grof Lacy).

Zanimljivo je da se borio i protiv Osmanlija. Godine 1753. promaknut je u čin feldmaršala. Kao vojni zapovjednik, feldmaršal grof Browne smrtno je ozlijeđen tijekom Bitke kod Praga 1757. godine (Sedmogodišnji rat). Radilo se o prilično rijetkom slučaju stradavanja osobe s činom feldmaršala uslijed ranjavanja na bojištu. Teško ranjenog feldmaršala prenijeli su u Prag, gdje je preminuo 26. lipnja 1757. godine, u dobi od 51 godine.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.