Ideja za atomsku bombu dobivena pri čekanju na semaforu – 1933.

Autor: dnevno

Fizičar Leo Szilárd je s Albertom Einsteinom napisao pismo američkom predsjedniku o potrebi pokretanja projekta izrade nuklearne bombe.

Ideja o nuklearnoj lančanoj reakciji pala je fizičaru Leu Szilárdu na pamet kad je oblačnog jutra 12. rujna 1933. godine za vrijeme Velike depresije čekao da se upali zeleno svjetlo na semaforu u Londonu. Svoju ideju je patentirao, a kasnije je zajedno s Enricom Fermijem dobio i patent za nuklearni reaktor.

Leo Szilárd je nzajedno s Albertom Einsteinom napisao pismo američkom predsjedniku o potrebi pokretanja projekta izrade nuklearne bombe (Projekt Manhattan). Razlog zbog kojega su se njih dvojica zauzimali za izradu nuklearnog oružja bila je opasnost da će Hitlerova Njemačka razviti slično oružje prije saveznika.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.