+ AAA -

Hrvatski ban grof Ignjat Gyulay (1763.)

Autor:

394px-Gyulai_Ignaz

Dana 11. rujna 1763. godine rođen je grof Ignjat Gyulay, hrvatski ban i habsburški vojskovođa. Već je od rođenja imao titulu grofa, koja je bila nasljedna u obitelji Gyulay. Gyulay je u mladosti postao časnik u habsburškoj vojsci i uoči izbijanja Francuske revolucije već je imao čin bojnika. Godine 1797. postao je general, a na prijelazu stoljeća i podmaršalom. Hrvatskim banom imenovan je grof Ignjat Gyulay 1806. godine, ali je zbog velikog angažmana na bojištima tijekom Napoleonskih ratova malo boravio u Hrvatskoj. U njoj su ga stoga većinom zamjenjivali zagrebački biskupi Maksimilijan Vrhovac i Aleksandar Alagović. Zanimljivo je da je Gyulay čak i osobno pregovarao s carem Napoleonom Bonaparteom.

Nakon završetka Napoleonskih ratova bio je grof Gyulay i predsjednik Dvorskoga ratnog vijeća, što je bila najviša vojna funkcija u Habsburškoj Monarhiji. Čast hrvatskog bana zadržao je sve do smrti 1831. godine tako da je ukupno na banskoj funkciji proveo 25 godina (za usporedbu, Josip Jelačić bio je hrvatski ban otprilike 11 godina). Dobio je mnoga odlikovanja, uključujući Zapovjednički križ Reda Marije Terezije (kao i Josip Jelačić), Red Zlatnog runa i Veliki križ Reda sv. Stjepana. Osobito je zanimljivo da je general grof Ignjat Gyulay pokopan u znamenitoj zagrebačkoj crkvi sv. Katarine.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.