.
+ AAA -

Hitlerova genijalna filmašica Leni Riefenstahl (1902.)

Autor: dnevno

Simpatije između Hitlera i Leni bile su obostrane. Ona se oduševila njime kad je čula njegove govore i kad je pročitala njegovu knjigu Mein Kampf.

Leni Riefenstahl jedna je od najzaslužnijih osoba za Hitlerovu popularnost u Njemačkoj. Naime, ona je režirala i snimala impresivne filmove koji su dobro poslužili Adolfu Hitleru za propagandne svrhe.

Rođena je 22. kolovoza 1902. godine u Berlinu, pod punim imenom Helene Bertha Amalie Riefenstahl, u obitelji bogatih njemačkih roditelja. Bavila se isprva plesom, a kasnije se prebacila na film. Hitlerovu pažnju privukao je njen film pod nazivom Plavo svjetlo (njem. Das blaue Licht). Taj je film sama režirala, a u njemu je vršila i ulogu producenta i glavne glumice. Film je osvojio srebrnu medalju na Venecijanskom filmskom festivalu.

Simpatije između Hitlera i Leni bile su obostrane. Ona se oduševila njime kad je čula njegove govore i kad je pročitala njegovu knjigu Mein Kampf. Pisala mu je i zatražila sastanak. On je prihvatio i tako je počela dugogodišnja suradnja. Prvi film koji je snimila za njega bio je poznati Sieg des Glaubens (hrv. Pobjeda vjere). To je zapravo bila snimka nacističkog partijskog skupa u Nürnbergu 1933. godine. Hitler je bio oduševljen i angažirao ju je za snimanje i sljedećeg partijskog skupa 1934. godine. Tako je nastao Triumph des Willens (hrv. Trijumf volje), možda i najslavniji propagandni film ikada. Film prikazuje veličanstveno organizirani partijski skup na kojem je sudjelovalo do 700.000 nacista. Filmske tehnike koje je Leni primijenila, danas se cijene kao revolucionarne, unatoč kontroverznosti sadržaja njenih filmova.

Poznat je i film koji je Leni snimila o Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine. Film se zove Olimpia i smatra se jednim od najboljih filmova svih vremena. Leni je koristila nove tehnike, poput stavljanja kamere na tračnice kako bi se snimili trkači na stazi itd. U filmu nije zanemarila ni afroameričkog sportaša Jessea Owensa.

Nakon Drugog svjetskog rata Leni je uhićena, no na kraju je oslobođena bez da je protiv nje pokrenuta optužnica. Umrla je 2003. u dobi od 101 godine, u gradiću Pöckingu u Bavarskoj.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.