fbpx
+ AAA -

Hans Albert – najstariji sin Alberta Einsteina (1904.)

Autor: Admin

Dana 14. svibnja 1904. rođen je Hans Albert Einstein, prvi sin slavnog znanstvenika i nobelovca Alberta Einsteina. Zanimljivo je da je upravo Hans Albert bio jedini Einsteinov potomak koji je imao vlastitu djecu, tako da je bio jedini nastavljač loze slavnog znanstvenika (njegovi potomci živi su i danas).

Hansa Alberta rodila je Mileva Marić, Einsteinova prva supruga, u gradu Bernu. U tom je švicarskom gradu Albert Einstein u doba sinovog rođenja radio kao službenik u patentnom uredu. Albert i Mileva živjeli su s novorođenim sinčićem u stanu na adresi Kramgasse 49, a upravo je ondje Einstein napisao mnoga svoja ključna djela u razdoblju između 1903. i 1905. (radove o fotoelektričnom efektu, Brownovom gibanju, specijalnoj teoriji relativnosti te vezi između mase i energije). Hans Albert poput svog je oca studirao na znamenitom učilištu ETH Zürich (njem. Eidgenössische Technische Hochschule Zürich). Predmet njegovog studija bilo je građevinarstvo, a kasnije je i doktorirao.


Godine 1938. preselio se iz Švicarske u SAD, gdje je određeno vrijeme radio u ministarstvu poljoprivrede, a kasnije je postao predavačem na znamenitom Berkeleyju (University of California, Berkeley). Hans Albert Einstein predavao je ondje vodogradnju (hidrotehniku), granu građevinarstva koja se bavi vodotokovima, branama, vodoopskrbom itd. Sa suprugom Friedom Knecht imao je Hans Albert Einstein četiri sina. Od ta četiri dječaka trojica su umrla u ranoj dobi, tako da je preživio samo Bernard Caesar Einstein (1930. – 2008.). Hans Albert preminuo je 1973. godine u mjestu Woods Hole u američkoj saveznoj državi Massachusetts, u 70. godini.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.