fbpx
+ AAA -

Grčki princ spasio ruskog prijestolonasljednika (1891.)

Autor: Admin

Dana 11. svibnja 1891. u Japanu je izvršen pokušaj atentata na ruskog carevića Nikole (bio je to budući car Nikola II., koji je ubijen od strane boljševika nakon Oktobarske revolucije). Nikoli su u vrijeme tog atentata bile samo 22 godine, a u Japanu se nalazio u sklopu turneje po Aziji (tijekom te je turneje prošao kroz Egipat, Indiju, Tajland, Hong Kong i Japan).

Pokušaj atentata dogodio se kod Kyota, a izveo ga je Tsuda Sanzō, jedan od japanskih policajaca koji su bili u pratnji carevića. Tsuda Sanzō zamahnuo je sabljom na carevića, usmjerivši oštricu prema njegovoj glavi. Prvim udarcem ranio je carevića, a zamahnuo je i drugi put. Međutim, carevićev rođak – princ Georg od Grčke i Danske – na vrijeme je reagirao i svojim štapom zaustavio udarac koji je navodno mogao ubiti carevića. Rana od prvog udarca nalazila se na carevićevoj glavi i ostavila je 9 cm dug ožiljak, no nije bila smrtonosna.


Princ Georg od Grčke i Danske, koji je spasio carevića, bio je sin grčkog kralja Georga I. i ruske velike kneginje Olge Konstantinovne. Zanimljivo je da je princ Georg ujedno bio stric današnjeg supruga britanske kraljice Elizabete II. (princa Filipa, tj. vojvode od Edinburgha).

Nije u potpunosti jasno što je potaklo Tsudu Sanzōa da napadne carevića. U svakom slučaju, tadašnji japanski car Mutsuhito potrudio se ispraviti uvredu nanesenu uglednom stranom gostu. Osobno je posjetio ranjenog carevića. Dapače, unatoč tome što su ga savjetnici odgovarali, japanski je car došao k careviću na usidreni ruski ratni brod na kojem je ovaj boravio (savjetnici su se bojali da bi Rusi mogli zarobiti cara).

Carević Nikola preživio je, a tri godine kasnije naslijedio je rusko carsko prijestolje. Zanimljivo je da je prije nego što se dogodio atentat njegov posjet Japanu dobro i srdačno tekao, a navodno je carević čak dao da mu na desnoj ruci istetoviraju zmaja.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.