Grčki kralj koji je bio njemački feldmaršal i potencijalni obnovitelj Bizantskog Carstva – 1923.

Autor: dnevno

Dali su mu ime Konstantin, navodno dijelom i kao podsjetnik na Konstantina XI. Paleologa, posljednjeg bizantskog cara. Kao prijestolonasljednik (krunski princ) dobio je titulu „vojvode od Sparte“.

Na današnji dan 1923. godine umro je kralj Konstantin od Grčke. U doba kad se rodio u Ateni 1868. godine bio je uvelike slavljen jer je bio prvi moderni grčki prijestolonasljednik koji je rođen u Grčkoj (otac mu je bio danski princ iz njemačke dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg). Dali su mu ime Konstantin, navodno dijelom i kao podsjetnik na Konstantina XI. Paleologa, posljednjeg bizantskog cara, koji je poginuo pri osmanskom osvajanju Carigrada 1453. godine. Dakako, to je upoćivalo na grčke pretenzije oko obnove Bizantskog Carstva potiskivanjem Turaka.

Zanimljivo je da je mladi Konstantin kao prijestolonasljednik (krunski princ) dobio titulu „vojvode od Sparte“, kao i naslov „dijadoha“ (nasljednika). Veliku je ulogu Konstantin još kao krunski princ imao pri organizaciji prvih modernih Olimpijskih igara u Ateni 1896. godine. Kraljem je postao 1913. godine, upravo u vrijeme Prvog balkanskog rata. U tom je ratu Grčka znatno proširila svoje granice, a dodatne je teritorije dobila i u Drugom balkanskom ratu. Na inicijativu grčkog premijera proglašen je kralj Konstantin feldmaršalom (grčki naziv στρατάρχης tj. stratarh).

Zanimljivo je da je kralj Konstantin od svog šogora njemačkog cara dobio i čin feldmaršala Njemačkog Carstva. U Prvom svjetskom ratu bio je Konstantin prilično pronjemački raspoložen. Svrgnuli su ga i zamijenili njegovim sinom, no kad je taj umro od posljedica majmunovog ugriza, Konstantin je vraćen na prijestolje. Ponovno je svrgnut za vrijeme Grčko-turskog rata 1922. godine. Umro je u egzilu u Palermu na današnji dan 1923. godine.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.