fbpx
+ AAA -

Giuseppe Garibaldi isplovio na misiju ujedinjenja (1860.)

Autor: Admin

Dana 5. svibnja 1860. isplovio je Giuseppe Garibaldi na misiju ujedinjenja prema južnoj Italiji. Pratili su ga suborci, koje su nazivali Tisuća (tal. I Mille), jer ih je bilo nešto više od 1.000. Tu Garibaldijevu ekspediciju u Italiji nazivaju i Ekspedicijom tisuće (tal. Spedizione dei Mille). Plan o ujedinjenju Italije velikim je dijelom zacrtao grof Camillo Cavour, premijer Kraljevine Sardinije i Pijemonta. Malo je poznato da su Garibaldija potajno pomagali i Britanci jer su strahovali od mogućeg zbližavanja južne Italije i Rusije u vrijeme kada su planirali otvaranje Sueskog kanala.

Nakon više dana plovidbe Garibaldi i njegovi suborci prispjeli su na Siciliju, a iskrcali su se 11. svibnja u Marsali, najzapadnijoj luci na Siciliji. Marsala se nalazi na strateškom položaju na isturenom rtu, a doslovno čini najzapadniju točku Sicilije, najvećeg otoka u cijelom Sredozemlju.


Garibaldijeva je ekspedicija bila uspješna, čemu je uvelike doprinjelo nezadovoljstvo lokanog stanovništva tamošnjim vlastima. Njegovi su ljudi zauzeli otok pa se Garibaldi proglasio čak i diktatorom Sicilije (u ime kralja iz savojske dinastije, doduše). Zatim je zauzet i ostatak južne Italije, što je u konačnici dovelo do talijanskog ujedinjenja.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.