fbpx
+ AAA -

Gašpar Alapić – gušitelj Seljačke bune i sigetski borac kod Sigeta (1584.)

Autor: Admin

5jqudfj

Gašpar Alapić, hrvatski plemić i ban, umro je 4. travnja 1584. na svom vlastelinstvu u Vukovini, u turopoljskom kraju, na strateškom mjestu preko kojeg se s juga i jugoistoka moglo pristupati Zagrebu. 

Bio je hrvatski vojskovođa koji se u više navrata borio protiv Osmanlija. U vrijeme opsade Sigeta 1566. Nikola Šubić Zrinski imenovao ga je svojim zamjenikom. Alapić je bio među ratnicima koji su izvršili proboj iz Sigeta, a bio je i jedan od rijetkih preživjelih u tom okršaju, ali je zarobljen. Otkupio ga je Nikolin sin Juraj Zrinski za relativno malu sumu, navodno jer je bio grbav i obučen kao običan vojnik pa Osmanlije nisu shvatili o kome je riječ.


Godine 1573. imenovan je banskim namjesnikom te je na toj funkciji zapovijedao plemičkoj vojsci koja je ugušila poznatu Seljačku bunu porazivši seljačke postrojbe kod Kerestinca, Mokrica i u odlučujučoj bitki kod Stubičkih Toplica. Prema narodnoj predaji Alapić je sa zarobljenim seljacima postupao nemilosrdno.

Godine 1574. postao je Alapić i hrvatskim banom, pri čemu mu je kolega bio dotadašnji ban i biskup Juraj Drašković, koji je kasnije imenovan i kardinalom. Alapić je banske službe razriješen 1578. na vlastiti zahtjev (većina hrvatskih banova iz razdoblja najžešćih osmanskih napada pokušavala se riješiti te dužnosti, jer je ona predstvaljala veći trošak nego korist).

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.