Gaj Marije – rimski moćnik kome je Cezar bio nećak – 86. pr. Kr.

Autor: dnevno

Gaj Marije uspio je čak sedam puta biti izabran na položaj konzula, najvišu redovnu dužnost u Rimskoj Republici, što je bio rekord u dotadašnjoj rimskoj povijesti.

Na današnji dan 86. godine pr. Kr. umro je Gaj Marije, rimski moćnik kome je Julije Cezar bio nećak. Marije je, naime, bio oženjen Julijom Caesaris, sestrom Cezarovog oca. Isprva je Mariju u karijeri pomogla ženidba tom pripadnicom uglednog roda Julijevaca, a kasnije je za mladog Julija Cezara bila važna, no i opasna, poveznica s Marijem, jednim od svojedobno najmoćnijih ljudi u Rimskoj Republici. Gaj Marije bio je i vojskovođa i političar, a uspio je čak sedam puta biti izabran na položaj konzula, najvišu redovnu dužnost u Republici. Tih sedam konzulskih mandata predstavljalo je rekord u dotadašnjoj rimskoj povijesti. U ophođenju sa svojim političkim protivnicima Marije je znao biti izrazito krvoločan, a osobito je mnogo osoba stradalo prilikom sukoba njegovih pristaša s pristašama Lucija Kornelija Sule. Marije je preminuo u doba kad je njegov mladi nećak Cezar imao samo oko 15 godina. Bilo je to upravo na današnji dan 86. godine pr. Kr., za vrijeme njegovog rekordnog sedmog konzulata. U trenutku smrti bio je Marije već u 71. godini života.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.