Franz Xaver Winterhalter – dvorski slikar carica i kraljica – 1805.

Autor: dnevno

Mogao je izvanredno laskavo usklađivati prikaze portretiranih osoba na platnu s njihovim stvarnim fizičkim osobinama. Na taj su način pripadnici aristokratskih obitelji i kraljevskih dinastija na njegovim slikama vrlo atraktivno izgledali.

Dana 20. travnja 1805. godine rođen je Franz Xaver Winterhalter, jedan od najslavnijih dvorskih slikara u povijesti. Rodio se u Menzenschwandu na području Schwarzwalda (danas u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg). Po svojoj je godini rođenja (spomenutoj 1805.) Winterhalter bio vršnjak Hansa Christiana Andersena, a po dobi su mu bliski bili također i Ljudevit Gaj, Nikolaj Gogolj, Abraham Lincoln, Felix Mendelssohn, Lajos Kossuth, Victor Hugo i Edgar Allan Poe. Zanimljivo je da je mlađi brat Franza Xavera Winterhaltera – Hermann Fidel Winterhalter – također bio slikar. Među njima nije bilo konkurencije, nego su se, dapače, međusobno potpomagali tijekom svojih karijera. Kao slikar je Franz Xaver Winterhalter postao slavnim po svom umijeću portretiranja, osobito među aristokracijom. Naime, mogao je izvanredno laskavo usklađivati prikaze portretiranih osoba na platnu s njihovim stvarnim fizičkim osobinama. Na taj su način pripadnici aristokratskih obitelji i kraljevskih dinastija na njegovim slikama vrlo atraktivno izgledali. Postao je čak i dvorskim slikarom francuskog cara Napoleona III., pri čemu se istaknuo portretiranjem mlade francuske carice Eugenije. Jednim od najslavnijih radova Franza Xavera Winterhaltera postao je i njegov portret austrijske carice Elizabete (Sissi), supruge Franje Josipa. Taj je portret izradio u Beču kad je Sissi imala 27 godina. Winterhalter je nakon plodne karijere preminuo u Frankfurtu na Majni 1873. godine, dok je bio u 69. godini života.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.