fbpx
+ AAA -

Francuzi dobili protektorat nad Marokom (1912.)

Autor: Admin

1024px-maroc_preco

Marokanski sultan Abdulhafid potpisao je 30. ožujka 1912. Feški sporazum, kojim je dao Francuzima protektorat nad Marokom. Sultan je pritom ujedno i abdicirao, a novim je sultanom zatim postao njegov mlađi brat Jusuf. Abdulhafid spomenuti je sporazum potpisao u trenutku kad je na njega već čekao brod u Rabatu za prijevoz u Francusku. U toj je zemlji 25 godina kasnije i preminuo, i to u mjestu Enghien-les-Bains pokraj Pariza.

Sultanovim potpisivanjem Feškog sporazuma (nazvanog po marokanskom gradu Fesu), okončana je tzv. Druga marokanska kriza. Radilo se o međunarodnoj krizi vezanoj uz raspodjelu kolonija. Naime, Njemačko Carstvo bilo je razmjerno zakinuto u pogledu kolonija pa je pokušalo steći utjecaj u Maroku, jednom od rijetkih dijelova Afrike koji još nisu bile razgrabile kolonijalne sile.


Nijemci su 1911. poslali u Maroko topovnjaču SMS Panther, što je bilo svojevrsno zveckanje oružjem (taj je incident nazvan i Pantherovim tj. panterinim skokom). Ipak, Francuzi, koji su bili kolonijalni posjednici većeg dijela zapadne Afrike, ubrzo su preuzeli vlast u Maroku, koja im je sultanovim potpisivanjem Feškog sporazuma i formalno potvrđena. Doduše, Nijemcima je pritom za utjehu prepušten dio Konga, nazvan Novim Kamerunom (njem. Neukamerun), no radilo se o području od prilično malog značenja. Francuzi su zatim zadržali protektorat nad većim dijelom Maroka sve do 1956. godine.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.