fbpx

Francusko iseljavanje na jug Afrike – 1687.

Autor: dnevno

Mnoge poznate južnoafričke osobe bile su francuskog hugenotskog podrijetla, što se vidi i iz njihovih prezimena. Primjerice, poznata glumica Charlize Theron nosi francusko prezime, kao i poznati južnoafrički premijer Frederik Willem de Klerk.

Na današnji dan 1687. godine isplovili su iz Francuske hugenotski iseljenici u južnu Afriku. Hugenotima su u Francuskoj nazivali kalvinističke protestante, pristalice učenja Jeana Calvina. Hugenoti su bili uvelike proganjani, naročito nakon povlačenja Edikta iz Nantesa 1685. godine, u doba Luja XIV. poznatog kao „Kralj Sunce”. Mnogi su hugenoti nakon 1685. godine izbjegli iz Francuske, što je bilo vrlo loše za gospodarstvo te zemlje (hugenoti su imali znatnu ekonomsku ulogu u Francuskoj do tada).

Hugenoti koji su otišli u južnu Afriku naselili su se uglavnom o okolici Rta dobre nade, gdje je tada postojala nizozemska kolonija nazivana na nizozemskom jeziku Kaapkolonie. Olakotna okolnost bilo je to što su Nizozemci također bili većinom kalvinističke vjeroispovijesti.

Od tog prvog hugenotskog iseljavanja pa do danas, ljudi francuskog podrijetla žive već više od 300 godina na jugu Afrike. Mnoge poznate južnoafričke osobe bile su francuskog hugenotskog podrijetla, što se vidi i iz njihovih prezimena. Primjerice, poznata glumica Charlize Theron nosi francusko prezime, koje je izvorno potjecalo s juga Francuske. Nadalje, poznati južnoafrički premijer Frederik Willem de Klerk također ima prezime francuskog podrijetla, nastalo od Le Clerc ili Le Clercq.


Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.