fbpx
+ AAA -

Francuski plemić utemeljio američki grad New Orleans (1718.)

Autor: Admin

Grad New Orleans, koji se nalazi na ušću velike rijeke Mississippi, utemeljen je 7. svibnja 1718. kao jedan od najstarijih gradova na području današnjeg SAD-a. Osnovali su ga Francuzi, predvođeni Jean-Baptisteom Le Moyne de Bienvilleom, guvernerom cijele francuske kolonije Louisiane, koja se prostirala od područja današnje Kanade sve do Meksičkog zaljeva. Osnovan je kao trgovačka postaja, a od 1723. glavni je grad francuske kolonije Louisiane. Prije doseljenja Europljana na tom prostoru živjeli su Indijanci iz plemena Chitimacha.

Francuzi su novoosnovano naselje nazvali La Nouvelle-Orléans (hrv. Novi Orléans) po tadašnjem glavnom čovjeku francuske politike – vojvodi od Orléansa. Taj je vojvoda bio namjesnik  malodobnog francuskog kralja Luja XV., kojem je tada bilo samo osam godina.


Nakon što je La Nouvelle-Orléans prešao u španjolske ruke, nazivali su ga Nueva Orleans, a na kraju mu je ime pretvoreno u englesku inačicu New Orleans nakon što su područje Louisiane 1803. kupile Sjedinjene Američke Države.

Danas je New Orleans poznat po svojoj multikulturalnosti (mješavini francuskih, španjolskih i afroameričkih utjecaja), jazz glazbi i kuhinji. Grad je teško stradao 2005. od uragana Katrina.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.